Thursday, September 24, 2009

kapama

bu tepsi teyzemin gecen kis pisirdigi domatesli ve soganli kapama. canim teyzecim ellerine saglik.

bu yemegi macirlar (muhacir) iyi bilirler. ozellikle kurban bayramlarinda pisirilir bu yemek. sadece ayranla birlikte servis edilir ve yer sofrasinda yenir. herkes tepsinin bir kenarindan acabildigi kadar acar :) ben evlenene kadar bu yemegi pek yemezdim. yani hatir icin pilavindan biraz yerdim. ama macir bir aileye gelin gidince esimin istegi uzerine kendimde pisirmeye ve dahi yemeye basladim.

kapama icin malzemeler:
buyuk boy bir borcam tepsi icin;
3 su bardagi pirinc
3,5 subardagi et suyu
tuz
istege gore bir adet sogan
kisi sayisina gore kemikli parca kuzu eti
tereyag

yapilisi:
eti uzerine cikana kadar su ile tamamen pisene kadar kaynatalim. pirinci 15 dakika tuzlu suda beklettikten sonra iyice yikayalim ve suzelim. firini 400 f isitalim. suzulen pirinci tepsiye yayalim. etin suyun suzelim ve yeterince tuz ilave edelim. parca atleri pirincin uzerine siralayalim. tereyagini kucuk parcalar halinde pirincin uzerine bir kac yerine koyalim. kaynar et suyunu pirincin uzerine dikkatlice dokelim ve onceden isitilmis firinda pilav suyunu cekene kadar pisirelim. firindan cikardiktan sonra uzerine bir tepsi kapatarak biraz demlendirelim.

***eger arzu edilirse pilava sogan ve domates de ilave edilebilir. bunun icin yemeklik dogranmis sogani ve kucuk kupler halinde dogranmis domatesi pirinc ile harmanlayip tepsiye oyle yayalim. uzerine yine istege gore karabiber serpebiliriz.

No comments: