Tuesday, August 19, 2008

cevizli lokum


cevizli lokumu buradaki arkadaslarima bahsettigimde bir cogu bilmiyor. saniyorum bursaya ait bir tarif. hele de lokum deyince malum lokum zannediliyor. bursa da, kina gecelerinde misafirlere kucuk bir poset icerisinde cevizli lokum ve cerez dagitmak adettir.

yapimi bir once verdigim zeytinli ekmek tarifiyle ayni. yani hamur icin ayni malzemeler le yumusak bir hamur hazirliyoruz. ic harci icin: iri dovulmus ceviz, bir tatli kasigindan biraz az tarcin, iki yemek kasigi lokum bahari (yeni bahar/all spices) bu harci aynen zeytinli ekmekte oldugu gibi actigimiz hamurun icine, heryerine gelecek sekilde serpiyoruz. hamurumuzu rulo yapiyoruz ve dort parmak kalinliginda kesiyoruz. kestigimiz rulolari dikey olarak yaglanmis tepsiye diziyoruz. uzerine yumurta surmuyoruz. veya yatay olarak dizip uzerlerine yumurta sarisi suruyor ve susam serpiyoruz. tepsi mayalarinin gelmesini bekledikten sonra kizgin firinda pisiriyoruz.

No comments: